Poteter, pynteputer og politikk

Jeg står ansikt til ansikt med Jonas Gahr Støre på Aftenposten sin konferanse om teknologi og fremtidenes arbeidsmarked på Folketeateret den 20. September. De skal debattere politiske virkemidler for å fremme norsk innovasjon, sett i lys av at regjeringen ved hjelp av generøse skattelettelser har grovt forfordelt investeringer i for eksempel bolig. Men, jeg vil helst snakke om å dra på fest med Angela Merkel.

September 15, 2016

Share this article

Hei, Jonas. Er du lei av å være på fest og ha de samme kjedelige samtalene om det samme gamle temaet? Investeringer i bolig. Bolig. Bolig.

Solgt over takst sier de i kor. Solgt langt over takst. Det hjalp med boligstyling, kontrastvegg i koksgrå matt maling og pynteputer i lilla. Du nikker, du smiler og du tenker at boligene koret har kjøpt har gått opp med like mange prosent som boligene de solgte, og mer i kroner. Men du sier det ikke. Ballonger som sprekker smeller så fælt.

Er du lei av å snakke om fond, fisk, fjell og fjord når du er på offisielle og uoffisielle besøk i utlandet? Ja, for i utlandet bryr de seg ikke om kontrastvegger utover Trollveggen.

Det er jeg, Jonas. Lei. Og lei av poteter.

Du kjenner meg fra før

Jonas. Jeg kjenner ikke deg, men du kjenner meg. Jeg er en av de som du og andre politikere står med armene rundt på bilder når du snakker om viktigheten av innovasjon for fremtidens oljefattigere Norge.

At vi må se på hvordan vi kan utdanne flere teknologer og endre opsjonsbeskatning, formueskatt og skatteinsentiver ved investeringer. For å hjelpe meg. For å hjelpe Norge. For å hjelpe deg og dere å bli valgt.

La oss snakke om hva vi skal snakke om

Jonas. Jeg kjenner ikke deg. Ikke ennå. Men vi møtes den 20. September på konferansen om teknologi og fremtidenes arbeidsmarked på Folketeateret.

Du skal nok si at du og dere ser på hvordan vi kan utdanne flere teknologer og endre opsjonsbeskatning, formueskatt og skatteinsentiver ved investeringer. For å hjelpe meg. For å hjelpe Norge. For å hjelpe deg og dere å bli valgt.

Jeg skal opp på scenen etter deg for å bringe vitnesbyrd fra norske gründere. Du er en erfaren politiker og har uten tvil allerede sagt de rette tingene, og passer nok på å referere til ditt nylige besøk i Silicon Valley - hvor alt falt på plass.

Men jeg skal ikke snakke om de samme tingene som du snakket om. Jeg skal snakke om neste fest og det neste møtet i utlandet. Jeg skal snakke om hvor kjedelige vi er. Jeg skal snakke om hvor kjedelige vi er for andre. Jeg skal snakke om at vi bør snakke om andre ting.

Poteter til 50 millioner kroner

Når selskapet vårt, Unacast, i mai i år annonserte 40 millioner av totalt over 50 millioner kroner i investeringer, kun litt over ett år siden vi lanserte, så skrev Dagens Næringsliv om oss.

Selv om du kjenner meg, Jonas, så vet du kanskje ikke at Unacast er verdens største selskap innenfor sensor-data og at vi bygger en fysisk graf lignende Facebook sin sosiale graf. Lykkes vi, vil vi globalt endre alt fra markedsføring og analyse til bots og AI. Og, i følge Dagens Næringsliv, poteter.

For Dagens Næringsliv skrev følgende om vår kapitalinnhenting: ”Ved hjelp av såkalte nettvarder i butikker kan kunden få melding om at for eksempel poteter er på tilbud når man besøker kjøpmannen på hjørnet”

Poteter, Jonas. Vi er redusert til poteter.

Poteter. Pynteputer. Og politikk.

På fest med Angela Merkel

Når du står på scenen på Folketeateret, Jonas, så kommer du til å si de rette tingene. Det er åpenbart for alle at de rette tingene er de rette tingene å gjøre.

Vi må utdanne flere teknologer. Vi må la medarbeidere i større grad eie sine egne bedrifter gjennom opsjoner. Vi må kunne skape verdier og arbeidsplasser i nye selskaper uten å bli skadelidende av formueskatt på arbeidende kapital. Vi må hjelpe store og små investorer til å i økende grad investere i selskaper, og ikke bare i eiendom.

Du kommer til å si alt dette, Jonas. Men jeg vil at du skal tenke på noe helt annet mens du står der. Jeg vil at du skal tenke på den neste festen du skal på. Jeg vil at du skal tenke på ditt neste møte i utlandet. Jeg vil at du skal tenke på Angela Merkel.

Aldri mer poteter og pynteputer

Se det for deg, Jonas. Angela Merkel kommer mot deg. Du har alltid hatt en respekt som grenser mot ærefrykt for Angela og du passer på å rette en ekstra gang på dressjakken din. Du kremter og ser opp på henne selv om hun er lavere enn deg. Hun tar deg hardt i hånden, og titter deg nysgjerrig inn i øynene. Hun leter etter noe.

Jonas, sier hun endelig og trekker deg nærmere, hvordan får dere det til? Hvordan klarer dere å skape så mange teknologi-suksesser der oppe i kalde nord? Hun slipper ikke blikket ditt, og for første gang på lenge gleder du deg til festen etter mottakelsen.

Du og jeg vet hvordan, Jonas. Du og jeg.

Si det sammen med meg: Aldri mer poteter og pynteputer. Aldri mer.