Sophie Elise, du er en gründer

Oljeprisen faller, arbeidsledigheten øker og vi kan ikke lenger forvente at Norge i morgen er det samme som Norge i går. Det hviler nå et ansvar på oss alle for å ta gode idéer ut i markedet og etablere nye bedrifter. Det ansvaret hviler på deg, på meg, og på medie-gründer Sophie Elise Isachsen.

February 11, 2016

Share this article

Et Norge hvor oljen er mindre viktig trenger flere nye selskaper. Selskaper som vokser utover evnen til å lønne én person eller noen få. Vi trenger norske, globale selskaper som endrer hvordan vi lever, jobber, forbruker og underholdes. Selskaper der visjoner matches med evner. Vi trenger flere nye selskaper, og følgelig gründere som starter flere nye selskaper. Og vi trenger Tusenvis av de. For kun tre av ti lykkes. Vi trenger Hundretusenvis.

Vi trenger som land å se, anerkjenne og verdsette det enorme potensialet som ligger i ideer som omgir oss hver dag, og de med idéene trenger å se det enorme potensiale som ligger i å videreutvikle disse til selskaper. Og fra selskaper til arbeidsplasser og varige posisjoner.

Vi trenger hverandre

Sophie Elise, du er en de med idéen, og nå hviler det et ansvar på deg. Din posisjon i dag er sårbar, for lite skalerbar og for nasjonal. På kort tid har du bygget opp et betydelig og lojalt publikum, men din posisjon og plattform er svak. På kun et par år kan du risikere å miste ditt publikum til den neste deg. Som tidligere Fotballfrue, Berg Eriksen, nå mister sitt publikum til nettopp deg. Det har skjedd før og det vil skje igjen og igjen. Ikke innenfor bloggverdenen kun, men innenfor alle bransjer. Et publikum er midlertidig interessert i et produkt; det er posisjonen som er varig.

Medieverden er i endring

Mediebransjen er midt i en større strukturell endring. I en mediebransje under press, hvor de etablerte aktørene skjærer ned på redaksjonelle ressurser, så representerer du et nytt type medieunivers hvor nyheter produseres skalerbart av brukeren selv. Fra "én-til-mange"-plattformer som vi kjenner fra aktører som Schibsted, til "mange-til-mange"-plattform, hvor informasjon kan effektivt distribueres og også kommersialiseres.

Mediebransjen har tradisjonelt vært langt foran digitalt i Norden, se for eksempel på Schibsted sin sterke posisjon. Og som med streaming av musikk har nordiske og norske aktører en mulighet til å ligge helt i fremkant globalt av også fremtidens nyhets- og underholdningsproduksjon. Timingen for deg er med andre ord god.

Her er hva jeg ville gjort

Dette er ingen fasit, og ikke noe som automatisk passer deg og dine ambisjoner. Du må finne din egen vei. Men, her er tre forslag på områder jeg ville tittet nærmere på. Og kanskje det kan ligge en kime til inspirasjon her et sted. Fra en gründer til en annen.

Retning én er innholds-fokusert

Du har åpenbart truffet en nerve hos en stor del av yngre jenter, og det er et publikum som sårt trenger stoff som tar de på alvor. Og rent kommersielt er dette, som du allerede har funnet ut, en målgruppe mange er interessert i å nå. Din blogg som den fremstår i dag, kunne vært én komponent i et medieselskap bygget rundt og av deg. Fokuser på skalering, og bygg et medieunivers hvor skjønnhet og politikk lever side om side. Hent inn de beste unge skribentene til å skrive om mote, kultur og helse. Gå dypt i tematikker som mobbing, kjærlighet og karriere. Hent inn de beste youtube’rne til å lage daglig videinnhold om hvordan det er å leve i Norge og verden i dag, og la ditt publikum får muligheten til å delta utover kommentarfeltet.

Bygg et medieselskap som tar den oppvoksende slekt på alvor, og syndiker ut stoffet ditt til andre publikasjoner som trenger innhold. Medier i Norge, og over hele verden, sliter med å stable på beina en ny økonomisk modell og du har en enorm fordel av at du har levd i den nye medieverden hele ditt yrkesliv. Du er en redaktør. Du er en gründer.

Begynn på norsk, men ikke vent for lenge før du lanserer internasjonalt. Se for eksempel på svenske theyouway.com som har begynt på en lignende reise.

Retning to er teknologi-fokusert

Hva om det ikke bare handlet om innhold, men om teknologien bak? Hva om det du bygger ikke kun handler om å skrive gode bloggposter og selge reklame, men om å skape effektiv distribusjon gjennom teknologi? Hva om du investerte tid, ressurser og penger i å skape en egen medieplattform, som er mobilt orientert? Ved å koble på e-handel, profiler og sosiale funksjoner kan du hjelpe andre å komme i gang med å starte sine selskaper. På din plattform.

Du vet trolig bedre enn de fleste som som kreves av en god medieplattform, og kan ved å ta strategiske grep eie egen teknologi. Du trenger ikke lage alt innholdet selv, og det vil heller ikke skalere. Din plattform kan derimot skalere. Jeg leste et sted at du planlegger en applikasjon, og det kan være første steg mot å eie teknologien selv. Ikke nøy deg med å betale andre for å bygge noe for deg, men krev å være deleier og involvert i strategien.

Du er opptatt av dyrevern, hva om du kan hjelpe andre opptatt av samme sak å finne sammen på din plattform. Du er opptatt av mote, hva om du kan hjelpe andre starte en blogg og nettbutikk på din plattform. Du er opptatt av psykisk helse, du kan hjelpe andre til å føle seg mindre alene. Gjennom teknologi.

Du kan bygge en plattform hvor unge jenter kan uttrykke seg. Dét har globalt potensial.

Retning tre er posisjons-fokusert

Du har fått og vil få mange flere tilbud om å knytte ditt navn opp til andre merkevarer, et bevis på din sterke posisjon. Det å tjene hundretusenvis eller millioner på avtaler som dette er åpenbart forlokkende, men hvorfor skal du bygge andres posisjon med ditt produkt? Du må bygge egen posisjon.

Hvilke varekategorier er viktigst for deg? Plukk ut et knippe og sats steinhardt på de først. Enten ved å kreve å gå inn som deleier i de produktene du velger ut som bærende for deg,  eller ved å bygge opp merkevaren fra bunnen selv. Ved å bygge opp produkter innenfor flere type produktkategorier styrker du din posisjon. Se på Bjørn Dæhlie og Kari Traa, de lever ikke lenger av sporten sin men av produkter som styrker posisjonen. Du vil også møte en dag hvor du ikke lenger kan bedrive din ”sport” på samme nivå, og du bør ha bygget opp andre posisjoner før den tid kommer.

Gründere er den nye oljen

Jeg tror på deg Sophie Elise. Jeg ser gründeren i deg.

Kanskje du må hente ekstern finansiering, kanskje du må flytte utenlands, kanskje du må ha ansvaret for 10, 50, 100 ansatte, kanskje du må oppleve å kaldsvette når du legger deg fordi du har tatt vann over hodet. Og kanskje, bare kanskje vil du oppleve at du har bygget noe varig. En posisjon. At du er en av de tre av de ti som lykkes med å starte et selskap.

Er det noe jeg angrer på her i livet er det at jeg ikke turte å satse stort før nå nylig. Den feilen kan du unngå.

Norge trenger deg.